14 Aralık 2009 Pazartesi

üzümlü bademli kurabiye


Dr. Oetker kabartma tozu paketinden çıkan tarifi epeyce değiştirdim. Olur muydu olmaz mıydı derken çok güzel bir kurabiye çıktı ortaya unutmadan en azından ana hatlarıyla kaydetmeliyim bir kenara. o kenar da burası olacak.

250gr. tereyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1/2 çay bardağı pekmez
1 pk. şekerli vanilin
3 kaşık süzme yoğurt
1 kaşık süt
1 pk. kabartma tozu
1 şeker kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı ince rendelenmiş havuç
1 çay bardağı file badem ceviz karışımı
aldığı kadar un. hepsi sırasıyla karıştırılacak. Ele yapışmayan bir hamur elde edilecek. Ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapılıp tepsiye dizilecek. Önceden ısıtılmış 165 derece fırına sürülecek. 20-25 dakika pişirilecek. Afiyetle yenilecek. Çınar da çok sevdi. İki tane yedi hatta.

7 Aralık 2009 Pazartesi

tavuk bulyon




buz kalıbında dondurulmuş. sonra kalıbın arkası ıslatılarak kalıptan çıkarılmış ve kilitli buzdolabı poşetine konmuş tavuk bulyonlarımız.
çorbalar ve pilavlar için...
hayatımda ilk defa Çınar için bütün tavuk parçaladım. o anlar sanki bir korku filmi sahnesinin içinde gibiydim. analık böyleymil demek insan neler yapabiliyor? belki de çocuğu için birilerinin canına bile kıyabilir insan?? o yara almasın diye... savaşlarda böyle bir içgüdüyle atılabiliyorlardır heralde düşman üstüne.........?????

ev yapımı tavuk bulyon...

gelgelelim nasıl yaptığımıza:

bütün tavuk alınır, parçalanır, yıkanır ve düdüklü tencereye konur. yeterli miktar sıcak su eklenir. mutlaka biberiyer eklenir. hem güzel bir lezzet için. hem de tavuğun benim sevmediğim kokusunu bertaraf etmek için. bu sefer bir havucu da dilimleyip tencereye koydum. haşlandı. blenderla "bırç bırç" yaptım. buz kalıplarına döktüm. donunca kalıptan çıkarıp poşete koydum. şimdi çorba yaparken evde tavuk var mıydı endişesi yok. hem de bir kaç kalıpla bol tavuklu çorbalar yapabiliyoruz. çok pratik. tavsiye edilir...

Posted by Picasa